Zápach

První problém, kterého si majitel domovní čističky všimne je zápach. Zápach může překážet nejen majiteli, ale i jeho okolí. Pokud se tohoto problému chceme zbavit, je třeba znát jeho příčinu a následně ji odstranit.

Co způsobuje zápach?

Nejčastěji je to hniloba a kvašení. Pokud v čističce (ČOV) neprobíhá proces biologického rozkladu správně, vzniká prostor pro nežádoucí procesy hniloby a kvašení. Tyto procesy jsou doprovázeny nepříjemným zápachem. Naopak kvalitní proces rozkladu lze cítit jen minimálně pokud vůbec.

Řešení

Řešením je správný a funkční proces biologického rozkladu. Ten zajistíme přidáním vhodných bakterií. Ideální volbou jsou v tomto případě produkty, které tyto bakterie obsahují. Produkty musí být dostatečně účinné a bakterie v produktech musí být schopny přežít v nových podmínkách.

 

Hustá pěna na hladině

Po otevření čističky lze na hladině vody vidět hustou pěnu hnědé barvy. Příčin vzniku takové pěny může být několik. Nejčastěji jsou to tyto:

Nedostatečný pohyb vody

Pěna vzniká hlavně tam, kde se hladina vody nehýbe. Řešením je načasování posílení provzdušňování. Bioseptik.cz doporučuje mít provzdušňování zapnuto NON-STOP, pokud je to možné. Provzdušňování by kromě toho mělo být dostatečně silné na to, aby se vytvořily vlny, které rozhýbou celou hladinu vody i v rozích a na těžko přístupných místech. Pro správné provzdušňování je třeba mít funkční AERAČNÍ ELEMENTY a dostatečně výkonná DMYCHADLA.

Odumřelé bakterie

Některé bakterie potřebují ke svému přežití kyslík (aerobní bakterie), když však proud vody přesune tyto bakterie z provzdušňované části ČOV do neprovzdušňované části, tyto bakterie odumírají. Některé aerobní bakterie po odumření praskají a vyplouvají na povrch. Tento proces se projevuje tvorbou pěny na hladině vody. Řešením je zpětný tok vody z neprovzdušňované do provzdušňované části čističky.

 

Hustý kal na dně

Někdy lze pozorovat velké množství hustého kalu, který se nachází na dně domovní čističky. Nahromadění kalu je nejčastěji způsobeno nedostatečně rychlým a efektivním procesem rozkladu organického odpadu. V tomto případě nemají mikroorganismy dostatečně dobré podmínky pro svoji funkci.

Řešení

V tomto případě jde o komplexní problém, který má 3 základní řešení. Mechanické nebo biologické čištění domovní čističky a kombinace mechanického čištění s následnou údržbou pomocí mikroorganismů.

Mechanické čištění

Provádí se pomocí fekálního vozidla. Je rychle a efektivní řešení, které je krátkodobé. Tento proces je nutné zopakovat, jakmile se problém znovu objeví. Standardně se takové čištění jinak zvané odkalování provádí 1-2x ročně, ale v případě přetrvávajících problémů to může být i každé 3 měsíce, někdy i každý měsíc.

Biologické čištění

Provádí se zabezpečením a udržováním správných a efektivních biologických procesů. Je to dlouhodobé řešení, které ovšem není okamžité. Biologické procesy se musí zaběhnout a následně udržovat. V případě biologického odkalování jsou potřebné BAKTERIE PRO ROZKLAD KALU.

Mechanické čištění a údržba pomocí mikroorganismů

V tomto případě se domovní ČOV mechanicky vyčistí pomocí fekálního vozidla a následně se udržuje s pomocí BAKTERIÍ PRO ÚDRŽBU ČOV. Tento postup Bioseptik.cz doporučuje, pokud podmínky pro biologický rozklad kalu nejsou vhodné nebo se v čističce nachází odpad, který nelze rozložit s pomocí mikroorganismů. Více o odpadu, který do čističky nepatří se dočtete v ZDE.

 

Nevíte si vybrat správný postup při řešení problémů s domovní čističkou? Poradíme Vám prostřednictvím ONLINE KONZULTACE v českém nebo anglickém jazyce.

Související produkty

Komentáře (0)

V tuto chvíli nejsou žádné komentáře
Produkt přidán do seznamu přání
Product added to compare.