Co je to provzdušňování vod?

Provzdušňování vody je proces infuze vzduchu do vody, aby se umožnila aerobní biologická degradace složek znečišťujících látek. Zjednodušeně řečeno jde o přidávání vzduchu a zároveň kyslíku do vody k usnadnění růstu prospěšných mikroorganismů, které rozkládají organické znečišťující látky. To má za následek následující:

 

Odbourávání organických znečišťujících látek

Jedním z hlavních důvodů provzdušňování odpadních a jiných vod je odbourávání organických znečišťujících látek. Znečištěná většinou obsahuje různé organické látky, jako jsou oleje, tuky a organické pevné látky (fekálie,…). Tyto látky jsou škodlivé pro životní prostředí a mohou snižovat hladinu kyslíku ve vodních útvarech, což vede k udušení vodního života a degradaci ekosystému.

Provzdušňování přináší do vody kyslík, čímž se vytváří prostředí, ve kterém se daří aerobním bakteriím. Tyto bakterie se živí organickými znečišťujícími látkami jako zdrojem potravy a rozkládají je na jednodušší, méně škodlivé látky. Tento proces výrazně snižuje organické zatížení odpadní a jiné vody.

 

Odstraňování nepříjemných pachů

Nepříjemný zápach odpadní nebo jiné vody často pochází z anaerobního rozkladu organické hmoty v nepřítomnosti kyslíku. Provzdušňování odpadní vody pomáhá eliminovat tyto pachy podporou aerobních podmínek, kde dominují aerobní bakterie. Je-li přítomen kyslík, aerobní bakterie efektivně spotřebovávají organickou hmotu, čímž zabraňují tvorbě páchnoucích plynů

 

Zvýšení účinnosti čištění

Účinnost je klíčovým cílem při čištění odpadních a jiných vod a provzdušňování hraje klíčovou roli při dosahování tohoto cíle. Poskytováním kyslíku mikroorganismům provzdušňování urychluje proces biologického čištění. To znamená kratší časy čištění, zvýšenou kapacitu a celkově lepší výkon čištění. Kromě toho dobře provzdušněný systém zajišťuje konzistentní a optimální podmínky pro růst mikroorganismů. Tato stabilita vede ke spolehlivějším výsledkům čištění.

 

Prevence tvorby řas

Nadměrné množství živin, jako je dusík a fosfor, může vést ke škodlivému růstu řas ve vodních útvarech. Přemnožené řasy nejen poškozují vodní život, ale představují také riziko pro lidské zdraví a kvalitu vody. Vodní útvar, ve kterém jsou přemnožené řasy je chudý na kyslík. Provzdušnění vody přináší nejen kyslík, ale také pohyb vody, který umožní světlu dostat se ke dnu vodního útvaru, čímž se podpoří růst vodních rostlin.

 

Co všechno můžete provzdušňovat se dočtete ZDE

 

Uvažujete o provzdušňování odpadní, jezírkové nebo dešťové vody a neumíte si vybrat správnou kombinaci produktů? Poradíme Vám prostřednictvím ONLINE KONZULTACE v českém nebo anglickém jazyce.

Komentáře (0)

V tuto chvíli nejsou žádné komentáře
Produkt přidán do seznamu přání
Product added to compare.